حمل و نقل

​ترسیم افق ۵ ساله توسعه اقتصاد دریامحور/خیز سازمان بنادر برای توسعه اقتصاد دریا محور

نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی جزئیات لایحه برنامه هفتم، راهکارهای توسعه اقتصاد دریامحور برای ۵ سال آینده کشور را ترسیم کردند.

به گزارش پایگاه خبری حمل ونقل ایران از خبرگزاری خانه ملت، نمایندگان در جلسه علنی نوبت صبح روز دوشنبه ۲۴ مهر مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات لایحه برنامه هفتم توسعه، با ماده ۶۰ این لایحه با ۱۵۸ رأی موافق، ۳۵ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۰ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.

براساس ماده ۶۰ این لایحه؛ به منظور هدایت جمعیت و فعالیت‌های آب‌بر و صادرات‌گرا به قلمروهای مستعد جنوب کشور در چهارچوب اسناد آمایش سرزمین و اسناد مدیریت یکپارچه سواحل، اقدامات زیر انجام می‌شود:

الف- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است در ارائه حمایت‌ها و مشوق‌ها برای ایجاد یا توسعه طرح‌های کسب وکار و ایجاد اشتغال، اولویت را به جمعیت فعال در این مناطق اختصاص دهد.

ب- وزارت نیرو موظف است آب مصرفی صنایع مستقر در استان‌های ساحلی جنوب کشور را از طریق احداث تأسیسات آب شیرین‌کن رأساً یا با مشارکت بخش خصوصی تأمین نماید.

پ- وزارتخانه‌های نفت و نیرو مکلفند برق و گاز مورد نیاز شهرک‌های صنعتی، پالایشگاه‌ها، پتروپالایشگاه‌ها، مجتمع‌های فولادی و شهرک‌های شیلاتی و آبزی‌پروری در این مناطق را به صورت پایدار تأمین نمایند.

در جریان بررسی بند (ت) ماده ۶۰ این لایحه که کمیسیون نظر به حذف آن داشت، پیشنهاد بازگشت به لایحه دولت در صحن ارائه شد که پس از عدم موافقت نمایندگان، رئیس مجلس این بند را کمیسیون تلفیق برنامه ارجاع داد.

بنا بر این گزارش، با توجه به وجود معافیت‌ها در این بندالحاقی و ایراد اصل ۸۵ اصل قانون اساسی و همچنین عدم استفاده از ظرفیت سواحل شمالی این بند الحاقی توسط رئیس مجلس به کمیسیون تلفیق لایحه برنامه ارجاع شد.

بر اساس بند الحاقی ارجاع شده؛ دولت مکلف است نسبت به واگذاری عرصه و ایجاد زیرساخت، اعطای تسهیلات، اعمال معافیت‌ها و مشوق‌های لازم در سواحل جنوبی به استان‌ها برای توسعه فعالیت‌های اقتصاد دریامحور براساس آیین‌نامه‌ا‌ی که به تصویب هیأت وزیران می‌رسد، اقدام نماید.

پیرو اینمصوبه علی اکبر صفایی مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در همایش مدیران این سازمان که با حضور اعضای هیات عامل و مدیران ستاد و بنادر کشور برگزار شد، در آغاز سخنان خود ضمن ابراز همدردی با مردم مظلوم فلسطین، اظهار کرد: رژیم غاصب صهیونیستی همواره ناکام بوده و انشاءالله این بار نیز ناکام خواهد بود و کشورهای مسلمان در یک برهه تاریخی برای نقش آفرینی به منظور مقابله با ظلم قرار دارند.
رشد عملیات تخلیه و بارگیری کالا نسبت به شش ماهه سال گذشته
وی با بیان اینکه شاهد رشد ۴ درصدی در بخش عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر مالکیتی و حاکمیتی کشور طی شش ماهه نخست سال ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم، گفت: خوشبختانه موارد طراحی و برنامه ریزی شده در حوزه دریایی و بندری به مرحله عملیاتی و اجرایی رسیده است.
باید شاهد تحول در بخش تامین تجهیزات بندری باشیم
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: باید شاهد تحول در بخش تامین تجهیزات بندری باشیم و تامین تجیزات استراتژیک بندری در دستورکار سازمان بنادر و دریانوردی قرار دارد.
صفایی با اشاره به اینکه همواره در کشور بر حسب تجارت دریابرد کشور، برنامه ریزی صورت گرفته است، عنوان کرد: تاکید مقام معظم رهبری بر حرکت مسئولان با مقوله دریا است و هیچ زمانی ایشان و رییس جمهور تا این حد به مقوله دریا نپرداخته اند و انصافا وزیر راه و شهرسازی نیز نگاهی راهبردی و استراتژیک به حوزه اقتصاد دریا دارند.
اهمیت تصویب برنامه هفتم توسعه در حوزه اقتصاد دریامحور برای سازمان بنادر
وی همچنین به اهمیت تصویب برنامه هفتم توسعه به منظور اجرای احکام مرتبط با اقتصاد دریامحور اشاره و عنوان کرد: احکام مرتبط با اقتصاد دریامحور در برنامه پنج ساله هفتم توسعه، نقش راهبردی سازمان بنادر و دریانوردی را تعیین می کند و این احکام صرفا مربوط به مباحث بندری و دریایی نیست و مباحث کلان نظام را شامل می شود و تحت عنوان اقتصاد دریاپایه در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز مصوب شده است.
معاون وزیر راه افزود: در این صورت کارکرد عظیمی در حوزه اقتصاد دریامحور از سوی سازمان بنادر و دریانوردی تعریف می شود و نگاه راهبردی از سوی این سازمان شکل می گیرد و با تصویب برنامه هفتم توسعه از سوی مجلس شورای اسلامی شاهد پرواز بلند سازمان بنادر در زمینه اقتصاد دریامحور خواهیم بود.
بنادر چشمه بار و مهم ترین نقطه کریدورها هستند
صفایی با اشاره به اهمیت بحث کریدورها، خاطرنشان کرد: در بخش کریدورها بنادر به عنوان چشمه بار، مهم ترین و اصلی ترین نقاط کریدور هستند و تلاش زیادی به منظور ارتباط با کشورهای مختلف از سوی معاونت بندری و اقتصادی سازمان بنادر با انعقاد قرارداد با کشورهای خارجی به ویژه کشورهای همسایه مدنظر قرار گرفته است.
جزییات هدفگذاری جذب سرمایه‌گذاری ۱۰۰ هزار میلیاردتومانی
وی با تاکید بر اینکه هدف گذاری سازمان بنادر و دریانوردی در حوزه سرمایه گذاری بر جذب  ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی است، بیان کرد: ۵۳ هزار میلیارد تومان از این رقم در حوزه مهندسی و توسعه امور زیربنایی و ۴۷ هزار میلیارد تومان نیز مربوط به حوزه بندری است و در عین حال برنامه ریزی صورت گرفته بر جذب ۲۰ هزار میلیارد تومانی سرمایه گذاری داخلی و ۸۰ هزار میلیارد تومانی سرمایه گذاری خارجی است.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: در حوزه سرمایه‌گذاری اولویت اول و آخر سازمان بنادر و دریانوردی بخش خصوصی است و باید اعلام کنیم که قراردادهای سرمایه گذاری اقتصادی می شود.
باید سریعا به مشکلات بنادر رسیدگی شود
صفایی با تاکید بر اینکه باید سریعا به مشکلات بنادر رسیدگی شود، خاطر نشان کرد: نباید اجازه توقف هیچ گونه فعالیتی را در بنادر کشور بدهیم و مرتفع کردن مشکلات بنادر کشور باید به عنوان اولویت در دستورکار قرار گیرد؛ نباید بروکراسی ایجاد شود و نگاه باید حل مشکل باشد.

ایرج منصوری

صاحب امتیاز و مدیر مسئول پایگاه خبری حمل و نقل و صنعت و معدن ایران / مدیرکل، سردبیر، دبیر، و خبرنگار اقتصادی ایرنا، رئيس دفتر اسبق خبرگزاری ایرنا در جمهوری آذربایجان (باکو) و منطقه آزاد کیش، کارشناس رسمی دادگستری

مطـالب مرتبـط

Back to top button