درآمدزایی و رشد اقتصادی از مزیت های توسعه ایرتاکسی در صنعت هوایی است
معاون اقتصادی، نظارت و امور اقتصادی شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران با بیان اینکه «ایر تاکسی» از سالهای گذشته در کشور مطرح بوده است.
به گزارش پایگاه خبری حمل ونقل ایران از روابط عمومی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران؛ علی عبدی افزود: افراد دارای سرمایه میتوانند این هواپیماهای سبک را اجاره کنند و از شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران درخواست خلبان داشته باشند، اجرای چنین روندی علاوه بر درآمدزایی و رشد اقتصاد در کشور، موجب تردد در مسیرهای کم تقاضا نیز میشود.
وی با بیان اینکه برخلاف تصور عموم مردم، مسافران میتوانند با نرخ پایینتری بلیت «ایر تاکسی» را برای مسافتهای تقریباً نزدیک یا مقصدهایی که به طور مداوم پرواز ندارند، تهیه کنند، گفت: «ایر تاکسی» از سالهای گذشته در کشور مطرح بود، اما امکان اینکه بتوانیم در صنعت هوانوردی به صورت عملیاتی در بین عموم مردم از آن بهرمند شویم، وجود نداشت.
وی گفت: «ایر تاکسی» به طور کلی دارای دو سبک اقتصادی و پریمیوم است؛ هماکنون در اکثر کشورهای این دو سبک با چارچوبهای قوانین به مقاصد مختلف تجاری – تفریحی در حال فعالیتاند. باتوجه به قوانین سخت خرید هواپیما، که ممکن است که این فرآیند ۳ الی ۵ سال زمانبر باشد اما نمیتوان به نیاز بلیت پاسخ داد که ۵ سال زمان نیاز است تا هواپیما وارد کشور شود برای همین میتوان از این پرندههای کوچک برای پاسخ به بخشی از نیاز بلیت هواپیما استفاده کرد زیرا واردات آن کار دشواری نیست.
عبدی ادامه داد: درحال حاضر به دلیل کمبود بلیت هواپیما در بازار، شرکتهای هواپیمایی حتی اگر با دو برابر نرخ مصوب بلیت در بازار عرضه کنند، قطعاً خریدار وجود دارد یا به عبارت دیگر در برخی از مسیرها به علت تقاضای بالای مسافر، بلیت نیست؛ بدین ترتیب برای جبران کمبود بلیت در بازار میتوان از «ایر تاکسی» بهرهمند شد.
این مقام مسؤول با اشاره به اینکه استفاده از «ایر تاکسی» موجب رشد اقتصاد میشود، افزود: افراد دارای سرمایه میتوانند این هواپیماهای سبک را اجاره کنند و از شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران درخواست خلبان داشته باشند، اجرای چنین روندی علاوه براینکه درآمدزایی و رشد اقتصاد در کشور، موجب تردد در مسیرهای کم تقاضا نیز میشود. به طور مثال فردی قصد سفر از کرمان به یزد را دارد، در مسیر خط هوایی مستقیمی وجود ندارد، مسافر میتواند با خرید بلیت «ایر تاکسی» پرواز مستقیم و بدون هدر رفت زمان داشته باشد.
وی افزود: خرید بلیت اکونومی «ایر تاکسی» برای عموم اقشار جامعه قطعاً صرفه اقتصادی خواهد داشت، زیرا خدمات جانبی پروازهای دیگر در این سبک وجود ندارد، مانند پذیرایی وعده غذایی، میان وعده و خدمات بار. طبیعتاً با حذف این موارد از قیمت بلیت کاسته میشود؛ همچنین از سوی دیگر شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی مبالغ سنگین برای احداث برخی فرودگاهها در سطح کشور پرداخت کرده که آنچنان تقاضای مسافری ندارد، بدین ترتیب هزینه اعمال شده بدون خروجی مانده است.
عبدی تصریح کرد: زمانی که فرودگاه مقصدی تعداد اندکی تقاضا داشته یا مسیر نزدیک باشد، تنها هفتهای یک پرواز به آن مسیر اختصاص دهد زیرا برای ایرلاینها صرفه اقتصادی ندارد؛ بنابراین ممکن است برخی از افراد زمانی نیازمند سفر به مقصد مورد نظر باشند اما پرواز در آن تاریخ وجود نداشته باشد، بدین ترتیب دعوای درد این چالش، برقراری و استفاده از موقعیت «ایر تاکسی» است. «ایر تاکسی» مانند تاکسی اینترنتی در سطح شهر عمل میکند، هرزمان که مسافر تقاضای پرواز به مقصدی داشته باشد، تقاضای وی در لحظه به صورت تلفنی یا اینترنتی (رزرو بلیت و برگشت) قابل انجام است.
معاون اقتصادی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران عنوان کرد: هواپیماهای «ایر تاکسی» به دلیل تعداد کم صندلی میتواند با تعداد محدود مسافر پرواز را برقرار کند اما برای اینکه یک هواپیما با ظرفیت ۲۰۰ نفری امکان برقراری پرواز به مقصدی داشته باشد، حتماً باید ظرفیت تکمیل باشد.
وی گفت: همچنین شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران آمادگی کامل برای همکاری با متقاضیان خرید و اجاره این سبک از هواپیماها را دارد؛ اگر فرد یا شرکت هواپیمایی این هواپیماها را وارد سپس در بستر شرکت فرودگاهها اقدام به فعالیت کند، تخفیفهای عوارضی شامل حال آنها خواهد شد.
این مقام مسؤول شرکت فرودگاهها عنوان کرد: طبق موارد ذکر شده، رونق این هواپیماها در کشور علاوه براینکه موجب کاهش قیمت تمام شده بلیت هواپیما میشود، میزان عرضه و تقاضای بلیت را به تعادل میرساند. همچنین موجب استفاده از تمام فرودگاههای کشور میشود در نتیجه استفاده از هواپیماهای سبک از تمام زوایای کارشناسی شده به نفع کشور و مردم خواهد بود و میتواند گام بزرگی در راستای تحقق به شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» باشد.
عبدی با اشاره به سبک دوم «ایر تاکسی» گفت: در پروازهای پریمیوم خدمات (VIP) به مسافران ارائه میشود و حدود ۶ الی ۱۰ نفر ظرفیت دارد که خانوار میتوانند با خرید بلیت این پرواز به صورت خانوادگی به مقصدهای نزدیک مانند شمال کشور، سفر کنند اما نرخ بلیت این پرواز قطعاً نسبت به اکونومی بیشتر خواهد بود.
وی با تاکید براینکه پرواز با «ایر تاکسی» موجب صرفهجویی در زمان میشود، ادامه داد: پرواز با این سبک از هواپیماها معطلی سفر با هواپیماهای دیگر را نخواهد داشت و «ایر تاکسی» صرفاً برای افراد تاجر یا ثروتمند نیست و در تمام جهان برای عموم مردم قابل استفاده است؛ همچنین در برخی شرایط مسؤولان کشور، فوتبالیستها و ورزشکاران برای سفرهای استانی یا انجام مسابقات داخل کشور متقاضی اجاره این جتها هستند.
معاون اقتصادی شرکت فرودگاهها خاطرنشان کرد: بهرهمندی از موقعیت این جتها میتواند موجب رونق کسب و کار ایرلاینهای موجود و سرمایهداران کوچک شود. هماکنون شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران زیرساختهای لازم برای نگهداری و آموزش پرواز این سبک از هواپیماها را دارد.
وی در خصوص نرخ این پروازها، گفت: مسؤول قیمتگذاری نرخ بلیتها ایرلاینها هستند و متولی قانونگذار برای تصویب نرخ بلیتها سازمان هواپیمایی کشور است؛ اما قطعاً با قیمت بلیت هواپیماها بسیار متفاوت خواهد بود.